Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-4
Piyasalar bu hafta yurtiçinde şubat ayı dış ticaret ve mart ayı tüketici güven endeksi verilerini takip edecek. Yurtdışı piyasalarda ise mart ayı AB tüketici güven endeksi verileri dikkatle izlenecek.
29 Mart 2013 Cuma

HAFTAYA BAKIŞ

     Piyasalar bu hafta yurtiçinde şubat ayı dış ticaret ve mart ayı tüketici güven endeksi verilerini takip edecek. Yurtdışı piyasalarda ise mart ayı AB tüketici güven endeksi verileri dikkatle izlenecek.

YURTİÇİ GELİŞMELER

Reel Kesim Güven Endeksi Yükseldi

     Merkez Bankası, mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. 2013 yılı mart ayında endeks, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 112,1 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası ReelKesim Güven Endeksini (MBRKGE) oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilendi. Mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmelerin ise endeksi değiştirecek etkisi olmadı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 108,7 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite Kullanım Oranı Düştü

     Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve mart ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 43 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı. Buna göre, 2012 yılı mart ayında yüzde 73,1 olan kapasite kullanım oranı, 2013 yılı mart ayında yüzde 72,7 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan azaldı. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,7 puan artarak 74,0 seviyesinde gerçekleşti. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor. Kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 1,2 puanlık azalışla yüzde 73,6, tüketim mallarında0,7 puanlık artışla yüzde 72,2, gıda ve içeceklerde 0,2 puanlık artışla yüzde 68,7, ara mallarında 0,8 puanlık azalışla yüzde 73,6 ve yatırım mallarında 0,1 puanlık artışla yüzde 72,8 seviyesinde gerçekleşti.

Merkezi Yönetim Borç Stoku 536,4 Milyar Lira

     Hazine Müsteşarlığı, merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, 28 Şubat 2013 tarihi itibariyle merkezi yönetim brüt borç stoku 536,4 milyar lira oldu. Borç stokunun 390,8 milyar lira tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 145,5 milyar lira tutarındaki kısmı da döviz cinsi borçlardan oluştu.

DB Türkiye/Raiser: 2013'te Yüzde 4 Büyüme Bekliyoruz

     Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Martin Raiser, ''2013 yılında GSYH'de yüzde 4'lük bir artış bekliyoruz. Dış sermaye açığında düşüş olacağını düşünüyoruz. Enflasyon hedefi de yüzde 5 ile 7 arasında tutulacaktır diye umuyoruz. Baktığımız zaman yüzde 4'lük yüzde 5'lik bir büyüme geliştirdiğini söyleyebiliriz faiz açıklarıyla birlikte. Yüzde 5'lik bir marjla devam ediyor'' dedi.

Sektörel Güven Endeksleri Arttı

     İnşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik düzenlediği, ''Aylık İşyeri Eğilim Anketi'' ile bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerin mevcut iş durumları ve gelecek 3 aya ilişkin beklentilerini ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu anketlerin sonuçlarından yararlanarak her sektöre ilişkin hesapladığı Sektörel Güven Endeksleri'nin Mart ayına ilişkin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2013 yılı Mart ayında geçen aya göre, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,6, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 7,1 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 10,9 arttı. Şubat ayında 99,6 olan hizmet sektörü güven endeksi mart ayında 102,2, 104 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 111,4, 85,5 olan inşaat sektörü güven endeksi 94,9 değerine yükseldi.

YURTDIŞI GELİŞMELER

Güney Kıbrıs'ta Anlaşma Sağlandı

     Güney Kıbrıs, kendisine 10 milyar euroluk acil durum kredilerinin kapısını açan  kurtarma paketi üzerinde anlaştı. Brüksel'de uzun saatler boyunca devam eden görüşmelerin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve troyka heyetinin temsilcileri yeni kurtarma paketi üzerinde anlaştı ve Euro Bölgesi maliye bakanları da anlaşmaya onay verdi. Güney Kıbrıs Başkanı Nicos Anastasiades, anlaşmanın ülke ve Avrupa Birliği için en iyi şekilde sonuçlandığını dile getirdi. Yeni kurtarma paketinde, Rum parlamentosunda reddedilen ilk paketin aksine 100 bin euronun altındaki mevduatlara dokunulmayacak. 100 bin euronun üzerindeki mevduatlar için sektörün geneline yönelik bir düzenleme getirilmiyor. Yeni pakette, zordaki Laiki Bank'ın derhal parçalanarak kapatılacağı zararların 100 bin euronun üzerindeki mevduat, hisse senedi ve tahvil sahiplerinden tahsil edilmesi öngörülüyor. 100 bin euronun üzerindeki mevduatlardan kesinti miktarı belirtilmezken prensip kararı olarak bu oranın yüzde 40'ı aşmayacağı belirtiliyor.

Fed 2013, 2014 İşsizlik Beklentilerini Düşürdü

     Federal Reserve yetkilileri işsizlik oranının, merkez bankasının faiz oranını değiştirmek için hedef olarak koyduğu seviyeye 2015 yılında gelmesini beklerken, bu yıl istihdam piyasasında daha hızlı bir gelişme beklediklerini söylediler. ABD merkez bankası yetkilileri işsizlik oranının 2014 yılının son çeyreğinde yüzde 6,7 veya yüzde 7 ortalama tutturacağı tahmininde bulunurken, bu oranın 2015 yılında yüzde 6 ve yüzde 6.5 arasında olacağını dile getirdiler. Benzer bir şekilde 19 Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesinin 13'ü faiz oranlarındaki ilk artışın 2015 yılında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirttiler. Geri kalan üyelerden 4 tanesi 2014 yılında faiz oranının değiştirileceği tahmininde bulunurken, bu rakam Aralık ayında 3 olmuştu. Yetkililerden 11 tanesi 2015 yılı sonuna doğru gösterge faiz oranının yüzde 1 veya altında olacağı tahminini yaparken, bu rakam Aralık ayında %12 olmuştu.

ABD Konut Başlangıçları Şubat Ayında Yükseldi

     ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri Şubat ayında neredeyse son 5 yılın zirvesine ulaştı ve ekonomik toparlanmaya katkıda bulunan konut sektöründeki toparlanmanın devam ettiğinin sinyallerini verdi. İnşaat şirketleri yıllık 917,000 oranında konut başlangıcı yaparak Ocak ayının 910,000'lik oranını geride bırakmış oldu. Konut izinleri de yüzde 4,6 yükseldi ve 946,000'e tırmanarak Haziran 2008'den bu yana en güçlü artışı sergiledi. Konut fiyatlarının bir istikrara ulaşması, istihdam görünümünün güçlenmesi ve mortgage faiz oranlarının rekor düşük seviyede olmasıyla beraber konut piyasasında güven geri dönüyor. Banka kredilerinde bir gevşemenin daha fazla ABD'liye konut alabilme imkanı tanıyabileceği ve sektördeki toparlanmayı destekleyebileceği belirtiliyor.

Euro Bölgesi Hizmet Ve İmalat Üretimi Daraldı

     Londra'daki Markit Economics'in verilerine göre Euro Bölgesi bileşik satın alma yöneticileri PMI endeksi Şubat'taki 47.9 puandan Mart'ta 46.5 puana geriledi. Bloomberg anketine katışan 23 ekonomistin medyan tahmini, bileşik PMI endeksinin 48.2 puana çıkacağı yönündeydi. Capital Economics Ltd.'ın Avrupa ekonomisti Ben May, ekonominin ilk çeyrekteki kadar sert bir şekilde daralmasını beklemediklerini, ancak şu an en büyük meselenin Güney Kıbrıs olduğunu söyleyerek, "Avrupa ekonomisi hâlen çok kırılgan, ancak önümüzdeki aylarda toparlanmaya geçmek için fazla oyalanmayacak" dedi. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomisin medyan tahminlerine göre, Euro Bölgesi ekonomisi 5. çeyreğinde de daralacak ve artı büyümeye geçmeden önce 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 0.1 daralacak. Avrupa Merkez Bankası ekonominin bu yıl yüzde 0.5 daralacağını öngörüyor.

Fitch'ten İngiltere'ye "Not Uyarısı"

     Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Nisan'da İngiltere'nin kredi notunun indirilebileceği uyarısında bulundu. Kuruluş İngiltere'nin uzun vadeli kredi notunun görünümünü negatife çekerek, indirim ihtimalinin arttığına dikkat çekti. Reyting ajansı kararına gerekçe olarak İngiltere'nin beklenenin üzerindeki borç seviyelerini ve İngiltere'nin büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonlarını gösterdi. Geçtiğimiz hafta yeni bütçe paketini açıklayan İngiltere Bütçe Sorumluluk Ofisi, ülkenin 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 1.2'den yüzde 0.6'ya indirdi. Diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody's geçtiğimiz ay İngiltere'nin AAA olan kredi notunu 1 kademe indirmişti. İngiltere Hazine Bakanlığı, Fitch'in kararını, "Not görünümü kararı, yıllardır biriken sorunların kolay çözümünün olmadığını gösteriyor" şeklinde yorumladı. Hazine, ülkenin ekonomik sorunlarında ağır, fakat emin adımlar atmayı  sürdüreceklerini dile getirdi.

3420 Kez Okundu
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın
GÜNCEL HABERLER
 
Üye Girişi
Email :
Şifre :
Üye Ol Şifremi Unuttum Giriş Yap
 
Kameralar
 
Köşe Yazıları
Temel Ali UZUN
Üretici kesintileri.
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-6
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-5
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-4
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN - 3
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Tüm Yazılar için tıklayın
 

©x
Anketler
Sitemizi Beğendiniz mi?
İyi
Normal
Kötü
 
Rize'de 5 Günlük Hava Tahmini