Haberler
Cuma Hutbesi 01/11/2013
Rize Müftülüğü`nün yayınlamış olduğu 01/11/2013 tarihli Cuma Hutbesi.
01 Kasım 2013 Cuma

İLİ               : RİZE
AY/YIL       :KASIM/2013
TARİH        :01/11/2013
 
 
                                      
HİCRET
 
Muhterem Mü’minler! 
 
  4 Kasım Pazartesi günü Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicretinin 1435. yılını idrak etmiş olacağız. İslam tarihindeki önemi sebebiyle Hz. Ömer’in halifeliği döneminde bu yolculuk, Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 
       Hicret İbrahim as Lut as ve Musa as  gibi     birçok peygamber in hayatında var  olan ve   Hz. Muhammed as  için de geçerli olan   bir sünnetullahtır yani Allah’ın koyduğu kanundur.  
 Hicret; peygamberimiz ve ilk müslümanların inançları uğruna Mekke’den ayrılarak Medine’ye vardıkları teslimiyetin tevekkülün ve fedakârlığın ortaya konduğu bir hakikattir 
 
Muhterem Müslümanlar!
  Peygamberimizin hayatından sadece bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum Hakkında ölüm kararı varken, canı tehlikede iken bile kendisine bırakılan emanetleri unutmadı.  O, emanetlerin sahiplerine verilmesi için Hz. alı (ra) yi görevlendirdi. 
 Emanet bugün hayatımızda kaybolmaya yüz tutan bir değerdir. Peygamberimiz ise  Müslümanı  şöyle tarif ediyor (İyi) Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu kişidir. (1)    
        
Muhterem Müslümanlar!
   Hicret denilince muhacir kardeşlerimizi hatırlıyoruz Onlar Biz namazı öğrendik sureleri öğrendik İslam’ı öğrendik öğrendiğimiz bize yeter demediler Allah resulünü yalnız bırakmadılar peygambere tabi olmadan da dini yasayabiliriz demediler peki ne dediler anam babam sana feda olsun ya Resülullah dediler onun canını kendi canlarından aziz bildiler. 
   Hicret denilince Ensar kardeşlerimizi hatırlıyoruz. Onlar seni hak din ve kitapla peygamber gönderen Allah'a andolsun ki; çoluk çocuklarımızı savunup koruduğumuz şeylerden seni de koruyacağız! dediler. Onlar evlerini yurtlarını bırakarak Allah’ın resulüyle Medine’ye gelenlere kucaklarını açtılar yemeklerini paylaştılar kardeşlerimiz geldi diyerek bağırlarına bastılar yaptıkları fedakârlıklardan dolayı en ufak bir rahatsızlık ta duymadılar. 
      
Muhterem Müminler!
       Gelin hep birlikte Ensar ile muhacirden bahseden onların dualarını dile getiren ayetleri dinleyelim.
        Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler.  
   “Rabbimiz! Sen kimi cehennem ateşine sokarsan, onu rezil etmişsindir. Zalimlerin hiç yardımcıları yoktur.”  
    “Rabbimiz! Biz, ‘Rabbinize iman edin’ diye imana çağıran bir davetçi işittik, hemen iman ettik.
Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al.”  
     “Rabbimiz! Peygamberlerin aracılığı ile bize vadettiklerini ver bize. Kıyamet günü bizi rezil etme. Şüphesiz sen, vaadinden dönmezsin.”   (2) 
   
       Onların dillerinden bu dualar döküldü Allah (cc) da onların mümin olduğuna şahitlik etti ve dualarına şu karşılığı verdi
    “Ben, erkek olsun, kadın olsun, sizden hiçbir çalışanın amelini zayi etmeyeceğim. Sizler birbirinizdensiniz. Hicret edenler, yurtlarından çıkarılanlar, yolumda eziyet görenler, savaşanlar ve öldürülenlerin de andolsun, günahlarını elbette örteceğim. Allah katından bir mükâfat olmak üzere, onları içinden ırmaklar akan cennetlere koyacağım. Mükâfatın en güzeli Allah katındadır.” (3)   
        
Muhterem Müminler!  
    Biz kendimize bir bakalım isteklerimize dualarımıza bir bakalım. Tarihte bu güzellikleri barındıran hicreti bugün bizler nasıl anlayacağız bu soruya en güzel cevabı Allah’ın resulü veriyor Buyuruyorlar ki Asıl Muhacir yani hicret eden Allah’ın yasakladıklarını terekedendir."   (4)   Evet bizim hicretimiz günahı haramı terk etmektir. Yola çıkmak hicret etmek kolay değil. Günahı haramı terk edemeyen bir kimse evini yurdunu terk edebilir mi?
   Yine keşke o gün ben de olsaydım da hicret edip o sevaba erişseydim diyen kimseye de peygamberimiz şu tavsiyeyi yapıyor ve buyuruyorlar ki fitne zamanında ortalık kargaşa içindeyken ibadet etmek, bana hicret etmek gibidir (5)    Evet bizim hicretimiz bu zamanda ibadete sarılmaktır. Bizim hicretimiz kardeşliğimizi bozmak isteyenlerin tuzağına düşmemek için kulluğa sarılmaktır 
 
Değerli Mü’minler!
Hutbeme bir ayet mealiyle son veriyorum:
   “İman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler; muhacirleri barındıran ve yardım edenler var ya, işte gerçek müminler onlardır. Onlar için mağfiret ve bol rızık vardır.”(6) 
                           
 
 (1)   Riyazüssalihin.      1569     
 (2)   Ali İmran              3/190-194
 (3)   Ali İmran              3/195           
 (4)   Riyazüssalihin.      1569
 (5)   Riyazüssalihin.      1369             
 (6)    Enfal                       8/74 
 
 
Hazırlayanın Adı Soyadı   : Yakup TURHAN 
 Ünvanı                              :  Rize İl Vaizi  
 

GÜNCEL HABERLER
 
Üye Girişi
Email :
Şifre :
Üye Ol Şifremi Unuttum Giriş Yap
 
Kameralar
 
Köşe Yazıları
Temel Ali UZUN
Üretici kesintileri.
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-6
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-5
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-4
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN - 3
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Tüm Yazılar için tıklayın
 

©x
Anketler
Sitemizi Beğendiniz mi?
İyi
Normal
Kötü
 
Rize'de 5 Günlük Hava Tahmini