Haberler
Afetzedelere bilgilendirme.
Heyelan durumu ve haklarımız.
03 Mart 2018 Cumartesi

HEYELANLA ALAKALI BİLGİLENDİRME:

 

HEYELANLI ALAN VE RAPORLA İLGİLİ;

*Rapora itiraz edilemiyor. İtirazlar hak sahipliği konusunda ve 1 ay sürelidir. Afetzede listesi askıya çıkartılmış olup 1 ay süreyle askıda kalacaktır.

*Heyelan alanında hiçbir yapıya, ikamete izin verilmemekte ve alanı kurtarmaya yönelik; drenaj, fore kazık, yatay sondaj gibi hiçbir uygulama yapılamamaktadır. Ayrıca; arazilerin ıslahı ile ilgili herhangi bir çalışma da yapılamamaktadır.

HAK SAHİPLİĞİ KONUSUNDA;

-Elektrik aboneliği belirleyici konumdadır. Eğer abonelik oturan kişi üzerinde değil ise, muhtarlığın düzenlemiş olduğu ilmühaber ile müracaat edilmesi gerekmektedir.(Karar, vali yardımcılarından birisinin başkanlığındaki bir komisyonca verilmektedir)

-Bina kaç katlı olursa olsun ayrı ailelerin ikamet etmiş oldukları kat kadar hak verilmektedir.

-İşyeri ve ahır için konut hakkı verilmemektedir. Yalnız bireysel olarak yapılacak olan işyeri ve ahır için belli miktarda ve kademeli olarak faizsiz kredi verilmektedir.(ev+işyeri+ahır olarak birleştirilebilir)

-Depo v.b. eklentiler için herhangi bir hak sahipliği verilmemektedir.

-Rize’de kendisi ve eşi adına tapulu evi olanlar hak sahibi olamamaktadır. 

*Afete maruz binaların elektriklerinin kesilmesi konusunda herhangi bir işlem şu anda yok. Ancak ileride gündeme gelebilir.

*Acil yardım(kira yardımı); bir sefere mahsus verilmektedir. (2017 yılı için 7.000,00 TL.’dir.)

 

KONUT YAPILMASI HAKKINDA;

1-Bireysel olarak: Kişi Köyde afet alanı dışında sağlam(zemin etütleri yapılacak) arazisi bulunması halinde kendisine faizsiz kredi verilmek suretiyle evini yapabilir.

-Kredi miktarı; 2017 yılı için Konut: 81.286,00 TL., İşyeri: 41.900,00 TL., Ahır: 27.235,00 TL.’dir.

-Verilme şartları ise; zemin etüdünden sonra temel açıldıktan sonra % 20 si, kaba inşaat tamamlanınca %40’ı ve tamamen bitince da kalan % 40’ı verilmektedir.

-Geri ödeme şartları; ilk iki yıl geri ödemesiz olmak üzere, iki yıldan sonra 18 yılda ve 18 eşit taksitte ödeme yapılmaktadır. Taksitler yıllık ödenir. Borcun tamamını peşin ödemelerde ise (son üç yıla kadar) % 20 indirim yapılmaktadır.

2-Çarşıdan konut almak isteyenler: Çarşıda mevcut bulunan(Yağlıtaş mahallesinde) veya yapılacak olan afet konutlarında kuraya katılarak bu binalardan konut alabilirler.

-Bu tür binalarda, arsa bedeli ve inşaat için müteahhite ödenen bedel, dairelere bölünüyor.(kura sonrası alt kat üst kat arası şerefiye bedeli ödemeleri olabiliyor.)

-Ödeme şartları: Konut anahtar teslim alındıktan sonra, ilk iki yıl geri ödemesiz olmak üzere, iki yıldan sonra 18 yılda ve 18 eşit taksitte ödeme yapılmaktadır. Taksitler yıllık ödenir. Borcun tamamını peşin ödemelerde ise (son üç yıla kadar) % 20 indirim yapılmaktadır.

3-Köyde ve Köy civarında arsa bularak; Köy içerisinde ve Köy civarında sağlam zeminli arsa bulunması halinde, gerekli zemin etütleri yapıldıktan sonra toplu olarak konut yapılabilir.

-Bu binalarda, arsa bedeli ve inşaat için müteahhite ödenen bedel, dairelere bölünüyor.(kura sonrası alt kat üst kat arası şerefiye bedeli ödemeleri olabiliyor.)

-Bu tür konutlar toplu olarak yapılabileceği gibi 3-5-10 kişi bir araya gelerek te yapılabilir.

- Arsa bulunması halinde kişiler anlaşabilirse, afat konutları yukarıdaki şekilde yapabileceği gibi, kişilerin istemesi halinde 1. Maddedeki gibi alacak oldukları para kredilerini birleştirerek aynı şartlarda konutlarını kendileri de yapabilirler.

4-Köyde, Köy civarında veya şehrin herhangi bir yerinde AFAD tarafından yapılması; yukarıda bahsedilen seçeneklerden herhangi birisinin yapılmaması halinde Afad Müdürlüğü tarafından Köyde, Köy yakınında veya şehrin herhangi bir yerinde arsa kamulaştırması yapılarak, üzerine toplu konutlar yapılacaktır.

-Yine arsa bedeli ve inşaat bedelleri dairelere bölünecek ve kura çekilecek, ayrıca Rize ilindeki diğer afetzedeler de bu konutlara yerleştirilecektir.

-Ödeme koşulları yine aynı şekildedir.

 

**Ödemelerin aksatılması; taksitler yılda bir taksit olarak ödenmektedir. Taksitlerin geciktirilmesi halinde banka faizi uygulanmaktadır. Üst üste 3 taksitin ödenmemesi halinde ise verilen konut geri alınmaktadır.

**Konutların 95 m² veya 100 m² olmak üzere 3+1 şeklinde yapılması planlanmaktadır.

GÜNCEL HABERLER
 
Üye Girişi
Email :
Şifre :
Üye Ol Şifremi Unuttum Giriş Yap
 
Kameralar
 
Köşe Yazıları
Temel Ali UZUN
Üretici kesintileri.
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-6
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-5
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN-4
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Ramazan AKARSU
HAFTALIK EKONOMİK BÜLTEN - 3
Yazarın tüm yazıları için tıklayın
Tüm Yazılar için tıklayın
 

©x
Anketler
Sitemizi Beğendiniz mi?
İyi
Normal
Kötü
 
Rize'de 5 Günlük Hava Tahmini